Vijesti

Inspekcija Republike Srbije u Bosni i Hercegovini po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja


U periodu od 31.10. do 02.11.2023. godine Verifikacijski centar ZŠ OS BiH formirao je Prateći tim Bosne i Hercegovine.Inspekcijski tim Republike Srbije proveo je inspekciju jednog predmeta inspekcije u Bosni i Hercegovini, shodno odredbama Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hecegovini.

U sastav Inspekcijskog tima Rebublike Srbije bila su pridružena dva gosta posmatrača OSCE-a i to jedan iz Republike Slovenije i jedan iz SAD. Timu Bosne i Hercegovine bila su pridružena dva gosta promatrača OSCE-a iz Kraljevine Norveške i Rumunije. Inspekcijski tim Republike Srbije je posjetio lokaciju OS BiH „Teufik Tufo Buza“ u Visokom, gdje je navedeni tim prihvaćen od strane brigadira Borisa Perišića, komandanta GLB, koji je u ime komandanta lokacije shodno odredbama Sporazuma prezentirao brifing lokacije i predmeta inspekcije. Poslije prezentacije brifinga inspekcjski tim je obišao sredstva ograničena po Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja. koja pripadaju zahtijevanom predmetu inspekcije. Za vrijeme inspekcije, konstovano je da se Bosna i Hercegovina, kao jedna od strana u Sporazumu u potpunosti pridržava odredbi propisanih Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja.

Na završnom debrifingu održanom na kraju,vođe Inspekcijskog i Pratećeg tima kao i gosti posmatrači iz OSCE-a su izrazili zadovoljstvo načinom provedbe inspekcije. Istaknuto je da je aktivnost protekla uspješno, u skladu sa duhom Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, što doprinosi uspješnoj izgradnji povjerenja i sigurnosti u regionu jugoistočne Europe.


Medijsko informativni centar OS BiH

Kontakt tel: 033/587-914
E-mail:
info@js.mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA