Vojne vježbe OS BiH u BiH

Realizovana metodsko-pokazna vježba “Evakuacija i zbrinjavanje unesrećenog u zimskim uslovima”


U skladu sa Godišnjim planom obuke za 2020.godinu, na Lokalnom području za obuku u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, 30. januara 2020. godine, realizovana je metodsko-pokazna vježba na temu „Evakuacija i zbrinjavanje unesrećenog u zimskim uslovima“.

Da Oružane snage BiH posjeduju sposobnost da odgovore izazovima kao što je pružanje pomoći civilnim vlastima u reagovanju na prirodne i druge nesreće, a što je jedan od glavnih zadataka OS BiH, potvrdili su to pripadnici Izviđačkog voda iz sastava 2.pješadijskog bataljona, koji su u realizaciji ove vježbe pokazali visok nivo obučenosti, osposobljenosti i profesionalizma.

Cilj vježbe bio je da se osvježe stečena znanja i vještine u izvršavanju zadataka iz domena pružanja pomoći unesrećenim, u okviru koje je primarno težište bilo na obuci vojnika koji su u OS BiH primljeni u nekoj od zadnjih klasa.  

Tokom realizacije vježbe, pored upotrebe formacijskih sredstava, prezentovan je način izrade i korištenja priručnih sredstava. Obzirom da je nedostatak snijega dijelom ograničio jedinicu u prezentaciji sposobnosti u izvršenju određenih zadataka, ovom prilikom prezentovani su zadaci kao što su: izrada i vezivanje čvorova, osiguranje u opasnim područjima, evakuacija iz nepristupačnih područja te demonstracija tehnike, taktike i procedura koje se koriste u sistemu zaštite i spašavanja.

11 FOTO GALERIJA