VOJNI PORTAL

Pripadnici OS BiH učestvovali na „Međunarodnom takmičenju za najboljeg vojnika“ u R. Hrvatskoj


Pripadnici Oružanih snage Bosne i Hercegovine su od 06. do 13. maja 2016. godine učestvovali na „Međunarodnom takmičenju za najboljeg vojnika“ koje se održalo na vojnom poligonu „Grubišno polje“ Garešnica u R. Hrvatskoj.

„Međunarodno takmičenje za najboljeg vojnika“ je međunarodnog karaktera u Hrvatskoj koje pruža mogućnost saradnje i razmjene iskustava sa savezničkim i partnerskim zemljama. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 149 takmičara, a Oružane snage BiH učestvovale su po prvi put sa ekipom koju su činla tri takmičara i vođa grupe.


Takmičenje je predstavljalo provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika оružanih snaga, sa ciljem da pokažu spremnost i znanje vojničkih vještina kao i stepen psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadataka pod visokim stepenom tjelesnog opterećenja. Također, takmičenje je spoj sporta i osnovnih vojničkih vještina kako bi se podigao nivo takmičarskog i sportskog duha uz istovremeni razvoj zajedništva i međuljudskih odnosa te isticanje i nagrađivanje najboljih.