VOJNI PORTAL

Oružane snage BiH sa britanskim instruktorima provele obuku iz Ljudske sigurnosti


Oružane snage Bosne i Hercegovine proteklih su nedjelja sa instruktorima Britanske vojske u Centru za borbenu obuku OS BiH na Manjači proveli teorijsku i praktičnu obuku iz oblasti Ljudske sigurnosti.

Obuka je provedena u skladu sa načelima Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325 „Žene, mir i sigurnost“. Rezolucija 1325 se odnosi na promociju rodne ravnopravnosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, kao i definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga te promoviranje rodne ravnopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Obukom iz Ljudske sigurnosti osposobljeni su instruktori, pripadnice, pripadnici i jedinice OS BiH za zaštitu civila (posebno žena i djece), za sprečavanje seksualnog nasilja, zaštitu kulturnog naslijeđa i suzbijanje razvoja ekstremizma pri izvršenju vojnih misija. Pripadnici Britanske vojske podijelili su znanja i iskustva Ujedinjenog Kraljevstva, lidera u razvoju i primjeni načela Ljudske sigurnosti u vojnim misijama. Posebno je posvećena pažnja tome kako rodne perspektive i direktni kontakti žena-vojnika sa civilnom populacijom poboljšavaju operativnu efikasnost oružanih snaga u vojnim operacijama.

 „Strateško partnerstvo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa Britanskom vladom i NATO-om kontinuirano jača naše odnose i proširuje područja naše saradnje. Zajedno čuvamo mir i stabilnost, i gradimo kapacitete Oružanih snaga BiH za buduće sigurnosne izazove“, rekao je tim povodom ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

„Praktična vojna obuka iz oblasti „Žene, mir i sigurnost“, koju izvodimo na poligonu na Manjači, pomoći će Oružanim snagama BiH da se što uspješnije pripreme za ocjenjivanje od strane NATO-a, koje ih čeka ove jeseni. Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno što ima priliku da prenese najnovija znanja i vještine iz oblasti „Žene, mir i sigurnost“ našim partnerima u OS BiH“, kazao je britanski ambasador u BiH Nj.E. Matt Field.

Koncept Ljudske sigurnosti u fokus stavlja pojedinca i potrebe različitih kategorija stanovništva za vrijeme konflikta i procesa izgradnje mira, te integrira načela Rezolucije „Žene, mir i sigurnost“ u vojne aktivnosti, uključujući mirovne misije.

„Obuka koju izvodi Britanska vojska s Oružanim snagama BiH po temi „Žene, mir i sigurnost“ predstavlja savremeni pristup interpretaciji sigurnosti i sadrži novi skup kriterija za procjenjivanje borbene spremnosti jedinica u NATO i partnerskim zemljama. Ova obuka značajno podiže nivo obučenosti i spremnosti OS BiH za predstojeće ocjenjivanje spremnosti naših jedinica za učešće u NATO mirovnim operacijama“, konstatirao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović.

„Na samoj obuci, najviše pažnje je posvećeno temama poput „Žene mir i sigurnost“, Zaštita kulturoloških znamenitosti i Uticaj oružanog sukoba na djecu. Svaku od ovih tema smo temeljno obradili. Za svaku smo imali niz primjera iz svijeta i dobili smo od predavača alate, tj. obrasce sa koracima prepoznavanja i pristupa nastalom problemu iz određenog područja“, rekao je polaznik obuke poručnik Martin Mlakić.

5 FOTO GALERIJA