Vijesti

Posjeta delegacije Nacionalne garde Maryland (NMG) Komandi obuke i doktrine u Travniku (KOiD)


Delegacija Nacionalne garde Maryland koju je predvodila brigadna generalica April Vogel uz prisustvo brigadne generalice Janeen Birckhead kao i predstavnika Odjeljenja za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a 29.11.2018. godine posjetila je Komandu obuke i doktrine u Travniku.

Kao domaćin, delegaciju NMG je primio brigadir Slaven Blavicki, komandant KOiD-a sa saradnicima, koji je kroz iscrpan informativni brifing prisutne upoznao sa strukturom Oružanih snaga BiH, kao i mjestom i ulogom KOiD-a u strukturi OS BiH.

Nakon prezentacije brigadir Blavicki je kroz diskusiju sa delegacijom Marylanda razmijenio iskustva iz oblasti obuke unutar KOiD-a, te izazovima sa kojima se susreću OS BiH tokom realizacije obuke.

Nakon prijema kod brigadira Blavickog delegacija je posjetila Odjeljenje vojnih kurseva Centra za profesionalni razvoj (CPR) gdje ih je pukovnik Hazrudin Hasagić, komandant centra upoznao sa aktivnostima koje se trenutno realizuju u Centru za profesionalni razvoj.

Delegacija je posjetila i polaznike kurseva komandanata bataljona, kursa za glavne podoficire, kandidate na osnovnoj podoficirskoj obuci i kandidate na osnovnoj oficirskoj obuci.

Kroz diskusiju sa polaznicima kurseva i obuka u CPR-u Travnik , akcenat delegacije Marylanda bio je na odnosu oficir – podoficir, etici, kao i izazovima sa kojima se susreću polaznici kurseva. Polaznicima obuke omogućeno je da postavljaju pitanja gostima vezana za tok službe i iskustva, na koja su dobili tražene odgovore.

Savezna američka država Maryland već 15 godina je država-partner Bosni i Hercegovini kroz Program M2M (Military to Military/Vojska - Vojsci), a realizuje se u cilju povećanja interoperabilnosti OS BiH sa OS SAD-a i pružanja pomoći i podrške demokratskim institucijama i državnim organima BiH.

16 FOTO GALERIJA