Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović primio britanskog ambasadora Fielda i novog vojnog atašea pukovnika Taita


Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, danas 10. septembra 2020. godine, primio je u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH NJ.E. Matthewa Fielda, kao i novoimenovanog britanskog vojnog atašea u BiH pukovnika Andrewa G. Taita.

Razgovarano je o bilateralnoj vojnoj saradnji, te mogućnostima nastavka saradnje i budućim zajedničkim aktivnostima u uslovima pandemije koronavirusa.     

Tokom sastanka, general Mašović je istakao veliki značaj dosadašnje višegodišnje i kontinuirane saradnje oružanih snaga Bosne i Hercegovine i UK Velike Britanije i Sjeverne Irske, te se zahvalio ambasadoru Fieldu na značajnom angažmanu ove zemlje na različitim projektima pomoći, koji su znatno doprinijeli boljoj obučenosti, profesionalizmu i cjelokupnom razvoju OS BiH.

Posebno se zahvalio na podršci procesu školovanja i edukacije pripadnika OS BiH, ali i na donacijama, kao i inicijativama i finansijskoj pomoći na mnogim zajednički realizovanim projektima, te ostalim vidovima pomoći u modernizaciji i unapređenju kapaciteta i sposobnosti OS BiH. Između ostalog izdvojio je podršku u realizaciji izuzetno važnih projekata u oblasti školovanja i kursiranja oficira na visokim vojnim ustanovama u UK, pomoć obuci i procesu izgradnje novog oficirskog i podoficirskog kora u BiH, te izuzetan angažman na uspostavljanju vojnih ambulanti i unapređenju infrastrukturnih objekata sanitetske službe OS BiH, kao i druge brojne uspješno realizovane projekte vojne saradnje. Takođe se zahvalio UK na učešću u zajedničkoj vježbi ”Brzi odgovor”, čime je upućena poruka ohrabrenja svim građanima BiH da Bosna i Hercegovina nije sama na putu evroatlantskih integracija. 

Ambasador Field je izrazio snažnu podršku svoje Vlade i Ambasade Oružanim snagama BiH i Bosni i Hercegovini, te daljnim aktivnostima na njenom putu ka članstvu u EU i NATO. Takođe, naglasio je izuzetan značaj razvoja i jačanja OS BiH, izražavajući zadovoljstvo nastavkom uspješne saradnje i u budućnosti.

Ovom prilikom, general Mašović je izrazio i dobrodošlicu pukovniku Andrewu G. Taitu, uz želje za njegov uspješan profesionalni angažman u narednom periodu.

Susretu je prisustvovao i v.d. šefa kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Nermin Hasić.   

3 FOTO GALERIJA