Kontrola naoružanja / provođenje međunarodnih obaveza

Sprovođenje inspekcije specifičnog područja u Bosni i Hercegovini od strane Luksemburga


Verifikacijski centar ZŠ OS BiH primio je inspekcijski tim Luksemburga, koji je izvšio prvu ovogodišnju inspekciju specifičnog područja, u periodu od 02. 06. do 05.06.2024. godine.

Prateći tim VFC OS BiH sačinjavali su brigadir Emsad Čičkušić, vođa tima, majori Mario Pranjković, Asim Harbaš i Zlatko Kosić, članovi tima. Utvrđeno područje koje je bilo predmet inspekcije obuhvatalo je sjeverozapadni dio BiH.

Prvog dana inspekcije, 03.06.2024.godine, aktivnosti su se odvijale na području Banja Luke i poligona Manjača, gdje je u kasarni „Kozara“ inspekcijski tim obišao komandu 6. pbr, komandu brigade ZS i PZO, te CBO i CBS/ KOiD, gdje im je prezentiran brifing, shodno odredbama „Bečkog dokumenta 2011“, te su prikazne i aktivnosti priprema za vježbu „Dinamičan odgovor 2024“.

Drugog dana inspekcije, 04.06.2024. godine, aktivnosti su se odvijale na potezu  Banja Luka-Derventa-Prijedor-Bihać, gdje je izvršen nadlet specifičnog područja helikopterom BrZS i PZO, a u skladu sa zahtjevom inspekcijskog tima.

Vođa inspekcijskog tima, potpukovnik Dejvid Leč, je na završnom debrifingu izrazio zadovoljstvo načinom sprovođenja inspekcije, te istakao da je aktivnost protekla u skladu sa slovom i u duhu Bečkog dokumenta 2011, te se zahvalio se na otvorenosti, koja je iskazana prema inspekcijskom timu, što je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina u potpunosti dosljedna u provođenju Sporazuma o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti u Evropi, te jačanju uzajamnog povjerenja.

4 FOTO GALERIJA