Vijesti

Učešće instruktora OS BiH na OCC E&F database kursu u Kraljevini Maroko


U vojnoj bazi Benguerir, Kraljevina Maroko, pod pokroviteljstvom NATO PD SHAPE u periodu od 20. do 29. marta 2024. godine, certifikovani instruktori za bazu podataka OCC E&F, major Haris Čehajić i kapetan Ana Jojić, u ulozi vođa sindikata /instruktora učestvovali su u realizaciji kursa za OCC Database Menadžere.

Osim instruktora OS BiH, aktivno učeće su imali i instruktori iz Španije, Francuske, Srbije i Maroka, kao i 25 polaznika (studenata) iz Maroka kao zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Italije, Kazahstana, Ukrajine, Irske, Srbije i Švedske. Činjenicu koju treba naglasiti jeste da major Pamuk Memsudin pripadnik OS BiH, koji je trenutno angažovan kao štabni oficir u  NATO PD SHAPE bio je OPR za navedni kurs.

Važno je istaknuti prisutnost instruktora i ocjenjivača OS BiH u okviru NATO OCC E&F zbog njihovog bogatog iskustva i ekspertize u vođenju i realizaciji aktivnosti koje proizlaze iz sudjelovanja u navedenom programu. Doprinos certifikovanih instruktora OS BiH nije samo u planiranju i realizaciji obuke, već i u podršci tokom evaluacijskih procesa nivoa I i II NATO OCC E&F, kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje.

U narednom periodu, OS BIH će nastaviti podržavati sve aktivnosti vezane za NATO OCC E&F, koje su usaglašene tokom redovne godišnje konferencije po OCC E&F koja se realizovala u Štokholmu (oktobar 2023. godine), a poseban naglasak stavljen je na predstojeće ocjenjivanje 4. pješadijske brigade. Ova aktivnost predstavlja ključnu fazu u realizaciji implementacije OCC E&F metodologije u sistem nacionalnog ocjenjivanja jedinica OS BiH, a podrška certifikovanih ocjenjivača po OCC E&F i Database menadžera OS BIH će biti od presudnog značaja u tom procesu.

8 FOTO GALERIJA