Vijesti

Održavanje godišnje kvalifikacije kontrolora bliske zračne podrške OS BiH (JTAC – Joint Terminal Attack Controller).


Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u periodu od 02.04. do 07.04.2024. godine učestvovali su u realizaciji aktivnosti vojska-vojsci (M2M) na vojnom poligonu Warren Grove, New Jersey pod nazivom “Deliberate Response 24“, podržanoj od strane EUCOM (Evropske komande OS SAD), a u sklopu bilateralne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i uz učešće pripadnika Nacionalih gardi Maryland, New Jersey, New York i Marinskog korpusa SAD.

Aktivnost je imala za cilj razmjenu iskustava i povećanje stepena interoperabilnosti OS BiH uz provjeru nivoa obučenosti i osposobljenosti kao i održavanje godišnje kvalifikacije kontrolora bliske zračne podrške OS BiH (JTAC – Joint Terminal Attack Controller).

Tokom realizacije aktivnosti pripadnici Oružanih snaga BiH u saradnji sa pripadnicima Oružanih s naga SAD, realizovali su dnevne i noćne operacije upravljanja vatrenom podrškom uz koordinisanu upotrebu letjelica A10C Thunderbolt i helikoptera AH1Z Viper u zadacima bliske zračne podrške.

Obzirom na značaj same aktivnosti, u posjeti pripadnicima OS BiH boravila je i delagacija Nacionalne garde Maryland, na čelu sa brigadnom generalicom Amy P. Kremser (direktor Zajedničkog štaba), pukovnik Alexi Franklin (komandant 1-175), majorica Elise Dent (direktorica Ureda za međudržavnu saradnju Marylanda i BiH) u pratnji pukovnika Admira Jusupovića, vojnog predstavnika Ambasade BiH u SAD. Tokom navedene posjete major Ibro Hrnjić se u ime Zajedničkog Štaba OS BiH i tima JTAC zahvalio na podršci koju pružaju predstavnici OS SAD i tom prilikom je uručio i zahvalnice domaćinima aktivnosti.

Pripadnici OS BiH su ponovno pokazali visok stepen obučenosti i osposobljenosti za djelovanje u kompleksnim taktičkim scenarijima i dinamičnom okruženju uz korištenje modernih sredstava i opreme potrebnih za uspješno upravljanje bliskom zračnom podrškom u svim vrstama operacija.  Uspješnom realizacijom ove aktivnosti stvoreni su preduslovi za nastavak i jačanje saradnje koja će se provoditi u budućnosti. 

7 FOTO GALERIJA